hollywood in de klas bestellen banner header kids

Tips voor een tof afscheid van het 6e leerjaar in België 

Leestijd: 4 minuten. Heel wat jaren heeft een kind op de lagere school rondgelopen, maar met het 6e leerjaar komt er een einde aan die mooie en leerzame jaren in het lager onderwijs. In Nederland wordt het zesde leerjaar afgesloten met een eindfilm / slotfilm of afscheidsmusical. Voor iedere Nederlander is dit een bekend fenomeen, maar hoe doen onze Vlaamse buren het afscheid van de lagere school? De proclamatie van het zesde leerjaar kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan.

Blog proclamatie vlaanderen 6eklas vrije basischool ter bunen
Foto: Vrije basisschool Ter Bunen

Ideeën proclamatie zesde leerjaar

Procla wat?! In Nederland is dit een niet-alledaags woord, maar het houdt niks anders in dan dat je afscheid neemt van, in dit geval, de basisschool. De stap naar het secundair oftewel de middelbare school is een grote, dus is er zeker reden voor een feestje en een blijvende herinnering aan het primair onderwijs.

Veel geziene ideeën in Vlaanderen voor het afscheid van het 6e leerjaar zijn: 
-het zingen van een afscheidslied;
-het maken van een afscheidsboek door alle leerlingen en leerkrachten ingevuld; 
-een fotoreportage van de schoolverlaters;
-een barbecue;
-een spetterend eindfeest met disco
Waar in Nederland ‘groep 8’ afscheid neemt door middel van een eindfilm of schoolmusical, is dit in België een niet alledaags fenomeen.

Afscheidsmusical als afscheid van de zesde klas / groep 8 (in Nederland)

Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw bestaat de traditie in Nederland om een afscheidsmusical op te voeren als afscheid van de basisschool. Een leuke manier van afscheid nemen, wat eigenlijk vooral in Nederland wordt gedaan. Met elkaar de tijd op de lagere school afsluiten. Al een halve eeuw is dit een manier waarop je in Nederland afscheid neemt met de lagere school.

eindmusical-groep-8-alternatief

Meer weten over hoe het afscheid van de lagere school in Nederland is ontstaan? Lees dit artikel.

Eindfilm als alternatief voor de afscheidsmusical

Sinds 2005 is het in Nederland ook mogelijk om een eindfilm op te nemen, in plaats van een musical op te voeren. Een filmmaker (filmcoach) komt voor 1 dag langs op de school en neemt samen met de kinderen een memorabele eindfilm op. Een voordeel hiervan is dat het veel minder tijdrovend is (de filmdag neemt namelijk maar 1 dag in beslag en de filmcoach levert de complete film aan het einde van het schooljaar af).

Niet alle kinderen vinden het leuk om op een podium te zingen en te dansen. En daarnaast zijn er ook veel speciaal onderwijs scholen die voorheen grote moeite hadden om een eindmusical met hun zesde groepers in te studeren. Een eindfilm in het speciaal onderwijs is dus een zeer welkome manier om ook deze achtste groepers een spetterend afscheid te geven. Naast een afscheidsfilm met filmcoach is het ook mogelijk om een Zelfstandig Eindfilm Pakket te bestellen. Zoals de naam al zegt, maak je in dit geval de film helemaal zelf, met hulp van ons lesprogramma en een tablet, telefoon of filmcamera! De filmdagen kun je dan verspreiden over langere periode, wanneer het je uitkomt.

Scherm­afbeelding 2023 10 04 om 17.25.01

Is een eindfilm in België ook mogelijk?

Jazeker! Ook onze zuiderburen beginnen langzaamaan kennis te maken met onze eindfilms. Al meerdere scholen uit de regio Leuven, Antwerpen, Oostende, Hasselt en Gent bestellen trouw ieder jaar een filmpakket om zelfstandig een eindfilm op te nemen met hun zesde klassers. Kies uit verschillende filmscripts en ontvang een compleet pakket, waarmee je zelf met de klas een eindfilm maakt. Wat is er nu mooier dan een film als afscheid van de lagere school? Een blijvende herinnering, met de film als souvenir.

Leerling groep 8:
“Het was zo leuk om de hele dag een film op te nemen en dit aan het einde van het schooljaar met zijn allen in de bioscoop terug te zien!”

Een film als afscheid?

Nu is de vraag natuurlijk, wat als de film af is? Hoe ziet de afscheidsavond er dan uit? Iedere school heeft ook nog zijn eigen gebruiken en die zijn vaak prima te combineren met de vertoning van de eindfilm. Soms zingen de leerkrachten nog een liedje, een ander deelt zelfgemaakte afscheidsboekjes uit of houdt nog een praatje over elk kind.
Wij, van Hollywood in de Klas, zien ieder jaar weer de mooiste ideeën voorbij komen voor een afscheidsavond met eindfilm. Zo gaan sommige scholen als echte filmsterren over de rode loper, komen ze aan in mooie en speciale voertuigen, wordt de film vertoond op groot scherm in een echte bioscoop, wordt er een buitenbioscoop gerealiseerd op het schoolplein met picknick. Veel Nederlanders hebben nog wat moeite met afscheid nemen van de traditie van de schoolmusical, maar steeds meer scholen vinden de eindfilm een fantastisch en modern alternatief. En het leuke is, je hebt voor altijd een digitaal aandenken aan je afscheid van de lagere school.

De voordelen van een eindfilm als afscheid voor de zesde groepers:

  • Met een eindfilm met filmcoach, maak je in 1 dag een toffe speelfilm met de klas
  • De zelfstandig eindfilmpakketten zijn altijd voorradig en het hele jaar beschikbaar
  • Een eindfilm is een tastbare herinnering voor later
  • Het past perfect bij de belevingswereld van de leerlingen
  • Het maken van een eindfilm wordt ervaren als een echt groepsproces.
HIDK2022 website afbeelding 09 Eindfilm afscheidsavond groep8

Ook een eindfilm voor de proclamatie?

Ben je werkzaam op een Vlaamse school en heb je interesse in een eindfilm met filmcoach of een zelfstandig eindfilmpakket? Bekijk dan ons aanbod aan eindfilms of zelfstandige eindfilms. Maak het jezelf gemakkelijk en kom met een spectaculair afscheid voor het zesde leerjaar! Onze filmcoaches kunnen niet wachten om ook de Belgische zesdejaars een onvergetelijke proclamatie te bezorgen!

Picture of Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven