q Het alternatief voor de schoolverlaters - de eindfilm!
hollywood in de klas bestellen banner header kids

Hét alternatief voor de eindmusical: vraag en antwoord over de eindfilm:

Leestijd: 5 minuten
Twijfel je om een afscheidsmusical te gaan doen met jouw schoolverlaters? Of ben je al fan van het maken van een eindfilm voor groep 8, maar wil je er meer over weten? Het alternatief voor de schoolverlaters is de eindfilm! Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte. In dit artikel hebben we vragen op een rij gezet, waar we zo goed mogelijk antwoord op geven. Mocht je daarna toch nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje.

Vragen waar we op in gaan:
Waarom een eindfilm maken in plaats van een schoolverlaters musical?

Ik heb geen ervaring met film maken, wat nu?


Hoe zit het met het groepsgevoel bij een eindfilm?


Welke leuke films voor groep 8 zijn er?


Wanneer begin je met filmen?


Kun je met een kleine groep schoolverlaters ook een eindfilm maken?


Zitten er ook liedjes bij een eindfilm?


Wat doe je op de afscheidsavond bij een eindfilm?

Bij Hollywood in de Klas kun je voor het afscheid van de schoolverlaters / groep 8 kiezen uit het Zelfstandig Eindfilmpakket en een eindfilm met filmcoach. In dit artikel gaan we in op het Zelfstandig Eindfilmpakket. Met het Zelfstandig Eindfilmpakket van Hollywood in de Klas maken schoolverlaters, samen met de leerkracht zelf een eindfilm. Wij zorgen voor het filmscript, online lesmateriaal en alle muziek, geluiden en animaties voor de montage. 

De tekst gaat door onder de foto.

film maken groep 8 slide 002
Schoolverlaters bekijken het filmscript van hun eindfilm

Waarom een groep 8 eindfilm als alternatief voor de afscheidsmusical?

De redenen die wij horen van leerkrachten waarom zij kiezen voor een eindfilm i.p.v. een afscheidsmusical van bijvoorbeeld Benny Vreden of Rep en Roer is vaak dat men is uitgekeken op de afscheidsmusical en een keer wat nieuws willen wat meer past bij deze tijd.

De switch maken van groep 8 musical naar eindfilm is misschien even wennen. Want behalve dat verandering altijd lastig is en je niet precies weet hoe je een eindfilm aan kan fietsen, zijn er ook ouders die wellicht hadden verwacht dat hun kind een musical zou doen.

Echter, als er eenmaal een eindfilm is gemaakt zien we dat schoolverlaters, leerkrachten en ouders enorm enthousiast zijn en scholen vaak niet meer anders willen. Het is makkelijk in te plannen in het onderwijs, het resultaat (de film) is een blijvende herinnering voor groep 8, waardoor het een souvenir is van de basisschool. En het maken van de film is echt een groepsproces.

De tekst gaat door onder de quote.

Een eindfilm:

“Een blijvende herinnering voor groep 8!”

Ik heb geen ervaring met filmen, kan ik nu een eindfilm maken als alternatief voor de schoolverlaters?

Ons zelfstandig eindfilmpakket is ontwikkeld in samenwerking met een groep leerkrachten die helemaal geen ervaring hebben met film maken. Hen is gevraagd wat zij nodig hebben om zelf een eindfilm te kunnen maken. Want we snappen heel goed dat als je niet eerder een film hebt gemaakt, het wat onwennig voelt. Onze filmscripts zijn daarom plaatje voor plaatje (shot voor shot) uitgewerkt en ernaast staat de tekst wat de leerling kan zeggen.

In korte, duidelijke videolessen geven we je tips hoe je eenvoudig met een telefoon of tablet een film kan maken. Een grote, dure camera is dus niet nodig.  Heb je een shot uit het script opgenomen, dan kun je door naar de volgende. Krijg je de smaak te pakken, dan is er altijd ruimte voor eigen inbreng.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Ongekend talent ZEP inkijk shot
Een voorbeeld van een shot uit het Zelfstandig Eindiflmpakket van Hollywood in de Klas

Leerkracht groep 8:

“Een eindfilm draagt bij aan het groepsproces, net als bij een afscheidsmusical.”

Hoe zit het met het groepsgevoel bij een groep 8 film?

Uit ervaring en reacties van leerkrachten weten we dat een eindfilm dezelfde ingrediënten heeft om hetzelfde groepsproces te creëren als een groep 8 musical. Maar wat heel fijn is: Deze is flexibel. Het Zelfstandig Eindfilmpakkket is zo gemaakt dat je de film kan maken met minimale voorbereidingen, maar… wil je helemaal los gaan en samen grote decors maken, en attributen maken/verzamelen, dan kan dat ook.

Verder kun je samen met de leerlingen opzoek gaan naar kleding en locaties, met de klas scene’s opnemen, en natuurlijk samen de afscheidsavond / première voorbereiden. Het zit er bij een groep 8 film allemaal in.We kunnen zelf natuurlijk wel zeggen dat onze eindfilms hét alternatief is voor musical gr 8, maar in de video hieronder laten we een leerkracht aan het woord.

De tekst gaat door onder de video.

In deze video vertelt een leerkracht hoe de eindfilm dezelfde lading krijgt als een musical gr 8

Eindfilm groep 8 Hollywood in de Klas:

Goedkoper dan een afscheidsmusical

Welk filmscript voor groep 8 is er?

Bestel je een Zelfstandig eindfilmpakket, dan krijg je uiteraard de scriptboekjes, waarin we alle shots voor jullie hebben uitgewerkt in plaatjes met daarnaast de tekst.
Je ontvangt het ‘handboek eindfilm maken’ en je krijgt toegang tot een online omgeving waarin we zowel de leerkracht als de schoolverlaters stap voor stap meenemen in het maken van de eindfilm d.m.v. korte duidelijke videolessen. Voor de montage leveren we ook alle muziek, geluiden en animaties. En dat voor slechts €145,-. Goedkoper dan een afscheidsmusical.

Je kan bij ons kiezen uit meerdere leuke filmscripts, zoals ‘Hotel’, ‘Toetsie Foetsie’, ‘Rampenkamp’, ‘De Reünie’, etc en ieder jaar komt er een nieuw script bij. In ieder script staat groep 8 en het afscheid van groep 8 centraal.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van één van onze eindfilms om te ontdekken wat er allemaal in dit pakket zit.

De tekst gaat door onder de foto.

Sfeerfoto van een filmcoach op een filmdag voor de eindfilm groep 8 van Reünie 2048
Sfeerfoto van de eindfilm groep 8: ‘de Reünie’.

Begin je net als de afscheidsmusical, na de meivakantie?

Bij een afscheidsmusical ben je wellicht gewend dat je na de meivakantie begint met repeteren en je de weken daarna veel tijd kwijt bent aan de afscheidsmusical voor de schoolverlaters. Bij een eindfilm kun je het meer verspreiden, en opnemen wanneer het jullie uitkomt. Er zijn scholen die beginnen al in februari of maart met filmen en doen dan om de paar weken een stukje. De hele druk en stress die we vaak horen van leerkrachten bij een groep 8 musical is weg.

Het voordeel is dat als je een stukje hebt opgenomen, je dit ook al gelijk kan monteren, en dit deel van de film dan ook klaar is. De montage is iets wat je zelf kan doen (met of zonder schoolverlaters), of kan uitbesteden aan iemand uit het netwerk van de school. Zeker als je de shots in het script volgt en elke keer al kleine stukjes monteert dan is het goed te doen, maar onderschat de montage niet.

Kan ik een eindfilm maken als ik een kleine groep schoolverlaters heb?

Een eindfilm van Hollywood in de Klas is perfect om te maken met een kleine groep schoolverlaters. Leerlingen hebben dan een dubbelrol, wat heel goed kan omdat je alles opneemt in korte scènes. Deze scènes kun je ook nog eens op verschillende dagen opnemen. Zorg er uiteraard voor dat een leerling niet met twee rollen in een scène voor komt. Voor heel kleine rollen kun je een leerling van groep 7 of een leerkracht inzetten.

De tekst gaat door onder de video.

Trailer van een eindfilm van Hollywood in de Klas, incl lied!

Zitten er ook liedjes bij een eindfilm van Hollywood in de Klas?

Ja zeker! Je kan ervoor kiezen om de liedjes te gebruiken, maar dat hoeft niet. Voor ieder wat wils. Onze kennis en ervaring zit in het ontwikkelen van leuke filmscripts in plaats van musicals voor groep 8, maar omdat we begrijpen dat het samen zingen tijdens de afscheidsavond een bijzonder moment is, hebben alle eindfilms een lied. Sommige eindfilms hebben 2 liedjes. 

De tekst gaat door onder de foto’s.

Hoe ziet de afscheidsavond van de schoolverlaters eruit?

De afscheidsdag van de schoolverlaters is één groot feest. Dit is namelijk de première van hun eigen film. Je kunt de hele school leuk aankleden in Hollywood-stijl. Laat de leerlingen in galakleding naar school komen, wie weet wel compleet met limousine en rode loper. Denk ook aan kinderchampagne, popcorn en dergelijke. 

Meestal vindt de filmpremière van de schoolverlaters plaats in de hal of aula van de school, maar we zien het ook gebeuren dat scholen naar een bioscoop of theater gaan in de buurt van de school. Dat maakt het helemaal speciaal.

Het allerleukste afscheid voor de schoolverlaters

Zoals je ziet met een eindfilm als afscheid voor groep 8 is er heel veel mogelijk en is het iets wat helemaal past bij deze tijd waarin leerlingen opgroeien met bewegend beeld. Koppel je dat aan de afsluiting van de basisschooltijd, dan kun je ons niet gelukkiger maken. Want net als elke leerkracht willen ook wij het allerleukste afscheid voor de schoolverlaters, wat zij nooit meer zullen vergeten. Heb je toch nog vragen? Kijk eens op deze pagina met veel gestelde vragen: https://hollywoodindeklas.nl/veelgestelde-vragen/ of mail ons.

Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven