q Hoe is de eindmusical groep 8 ontstaan?
hollywood in de klas bestellen banner header kids

Hoe is de eindmusical groep 8 ontstaan?

De groep 8 musical; al jaren wordt de musical op school ingezet als afscheid groep 8. Het laatste deel van het schooljaar gaat alles aan de kant en wordt er wekenlang gerepeteerd voor de afscheidsmusical. En dan is daar…. De afscheidsavond! Een uur lang flauwe grappen, liefdesverdriet, een slechterik, een held, de liedjes… om daarna snikkend de school te verlaten. Een echte traditie.
De afgelopen jaren lijkt er een omslag te zijn gekomen op het gebied van groep 8 musicals. Hoe is de eindmusical groep 8 ontstaan en wat zijn de ontwikkelingen?

Musical op school of een eindfilm


Idee afscheid groep 8, hoe is de eindmusical groep 8 ontstaan?

Als we kijken naar hoe het genre ‘musical’ Nederland heeft bereikt, dan zien we dat de eerste musicals aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika werden ontwikkeld. Ze werden aan het begin van de 20e eeuw bij het grote publiek bekend. Het duurde daarna echter nog zo’n 40 jaar totdat de musicals Nederland bereikten, waarvan Annie M.G. Schmidt één van de eerste schrijvers was.
Zanger en liedjesschrijver Benoni Roelofs, later beter bekend als ‘Benny Vreden’ besloot zich in de jaren ’60 toe te leggen op liedjes en musicals met en voor kinderen. Hij had een droom: “Elke groep 8 verdient een spetterende eindmusical.”
De musical op school was geboren en inmiddels is het afscheid groep 8 door middel van een eindmusical een echte traditie. Een Nederlandse traditie, want in geen enkel ander land wordt met een groep 8 musical het afscheid van de basisschool gevierd.
Sinds die tijd nam het grootste deel van de basisscholen afscheid middels de afscheidsmusical groep 8 en zijn hier ook verschillende aanbieders voor te vinden.

Wist je dat…

… de musical op school bestaat sinds de jaren ’60
… de groep 8 musical een Nederlandse traditie is!
… er tal van alternatieven zijn voor de afscheid groep 8, zoals de eindfilm!
Alternatieven voor de afscheidsmusical groep 8

Hoewel de musical een traditie is van jaren en sommige leerkrachten heel graag vasthouden aan die traditie, gaan de ontwikkelingen op het gebied van het afscheid groep 8 door. Lang niet iedere school kiest meer voor een groep 8 musical. Veelgehoorde redenen om te kijken naar een alternatief voor de afscheidsmusical groep 8 zijn:

  • Een musical past niet meer bij deze tijd (andere generatie)
  • Het oefenen kost te veel (onderwijs)tijd
  • Leerlingen willen een keer wat anders

Er zijn de afgelopen jaren tal van initiatieven uitgevoerd, zoals het maken van een videoclip met de klas of een bonte avond met acts die door leerlingen worden verzorgd. Maar een meer compleet alternatief voor de musical op school is het maken van een groep 8 eindfilm. Hollywood in de Klas heeft dit sinds 2005, met behulp van betrokken leerkrachten en filmcoaches, ontwikkeld tot een volwaardig alternatief voor de musical groep 8. Een speelfilm (inclusief script) bestaande uit meerdere scènes. De leerlingen van groep 8 zijn de acteurs én er is ruimte voor eigen inbreng! Ons doel: Leerlingen laten ervaren hoe leuk en leerzaam het is om samen een film te maken.
De eindfilm met Hollywood in de Klas is te verkrijgen als eindfilm met filmcoach (een filmmaker die de film op school komt opnemen) of als Zelfstandig Eindfilmpakket, waarmee je heel eenvoudig zelf met de leerlingen een eindfilm opneemt. Geen ervaring met filmen? Geen probleem! Met de bijgeleverde videolessen en praktische handleiding wordt je stap voor stap op weg geholpen.


Sfeerfoto van een filmcoach op een filmdag voor de eindfilm groep 8 van Hotel


Eindfilm of eind musicals groep 8

Waar er tot 2005 enkel gekozen kon worden voor een afscheidsmusical groep 8, is er nu de eindfilm. Een prachtig alternatief wat zich sinds 2005 heeft bewezen.

De groep 8 musical en de groep 8 eindfilm hoeven elkaar zeker niet te bijten. Sterker nog, ze kunnen perfect naast elkaar bestaan. Ben je een leerkracht die plezier heeft in het wekenlang oefenen met de klas óf heb je een klas die supergoed kan acteren en zingen, dan is de musical groep 8 een goede keus.Wil je als leerkracht vernieuwing voor het groep 8 afscheid? Écht samen ergens aan werken, geen stress tijdens de afscheidsavond én een mooi souvenir die nog jaren teruggekeken kan worden? Kies dan voor een eindfilm.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de eindfilms? Neem eens een kijkje op onze website en haal Hollywood bij jou in de klas!

Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven