hollywood in de klas bestellen banner header kids

Films voor in de klas: Kijken óf maken… Filmeducatie!

(Leestijd: 5 minuten) Soms wordt de vraag gesteld of het nu wél of niét goed is om gebruik te maken van film in de klas. Het is niet onbekend dat bewegend beeld een grote rol speelt in het leven van kinderen. Al op jonge leeftijd weten kinderen van alles van de wereld om hen heen door wat ze hebben gezien op filmpjes op Youtube, TikTok, Instagram of kinderfilms op Netflix. Waarom zou je hiervan geen gebruik maken? Kinderen laten leren door te kijken naar bewegend beeld? Oftewel: filmeducatie! In deze blog geven we tips hoe je films voor in de klas inzet. Ook kijken we op welke manier dit een verrijking van het lesaanbod kan zijn.

Film in de klas: een aanwinst?

Rekenen op Snappet of Gynzy, woordjes oefenen op een Chromebook. Steeds meer lessen worden ontwikkeld door gebruik te maken van een scherm. Zodra de schoolbel luidt, krijgen de leerlingen hun telefoons weer in handen en zitten ze het overgrote deel van de middag en avond op een scherm. Kinderen worden hierdoor inactief en de kans om op jonge leeftijd slechte ogen te krijgen is groot. Is het dan wel goed om ook nog eens wat met film in de klas te gaan doen? Wij begrijpen heel goed dat jij als leerkracht niet zo goed weet op welke manier film in de klas juist aanwinst kan zijn op het reguliere programma. Als film goed wordt ingezet in de klas kan het zeker een aanwinst zijn op je lesprogramma.
(De tekst gaat door onder de foto)

Leerlingen kijken film in de klas - Hollywood in de klas
Leerlingen kijken film in de klas – Hollywood in de klas

TIP – TIP – TIP

Aan de slag met filmeducatie op school? Zeer veel gemeenten bieden een cultuurmenu aan voor basisscholen. Het cultuurmenu is een cultuurprogramma dat scholen de mogelijkheid biedt om diverse culturele activiteiten aan te bieden aan leerlingen. Het doel is om kinderen in aanraking te laten komen met verschillende vormen van kunst en cultuur. Hier voorbeeld van het Cultuurmenu voor scholen in de gemeente Haarlem. Gebruik Google om te kijken waar je terecht kan voor het cultuurmenu in jouw plaats.

Voordelen van filmpjes kijken in de klas

Lessen zonder scherm, buitenlessen en een bezoek met school op locatie is superbelangrijk. Maar door gebruik te maken van film, kun je ook leren over onderwerpen die niet in en om de school te vinden zijn. En wil je het locatiebezoek combineren met film, dan zijn er genoeg opties te bedenken, zoals het Eye filmmuseum, of een bezoek aan een lokaal filmhuis. Vanuit de diverse cultuurmenu’s bij gemeenten, zijn hier potjes voor.
Houden we het op school, dan zijn er een aantal voordelen van film in de klas.

Daarom filmeducatie op de basisschool:

  • Filmbeelden prikkelen kinderen om te leren over bepaalde onderwerpen;
  • Met film kun je je makkelijker verplaatsten in onderwerpen die ver van je bed staan;
  • Film maakt kinderen mediawijs. Door samen te kijken en ze uitleg te geven over wat ze zien;
  • Kinderen vinden het leuk om film te kijken en leren hierdoor makkelijk en snel.
  • (De tekst gaat door onder de foto)
Filmeducatie in groep 7

Wat is een leuke kinderfilm voor in de klas?

Allereerst bepaal je uiteraard wat het doel gaat zijn van de les. Kijk je het jeugdjournaal met de klas om kinderen meer te leren over de wereld en het nieuws van alle dag? Of maak je gebruik van films om kinderen meer verdieping te geven in bijvoorbeeld de geschiedenis? Uiteraard is het ook soms gewoon leuk om samen met de kinderen een film te kijken, puur voor het vermaak. Wat is er nu leuker dan op een druilerige, gure vrijdagmiddag met elkaar de week af te sluiten met een leuke en leerzame kinderfilm? Er zijn heel veel leuke jeugdfilms op internet te vinden die uitermate geschikt voor een middagje film kijken in de klas. En.. die tevens gratis zijn! Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet in een eerder blog: https://hollywoodindeklas.nl/dit-zijn-de-leukste-kinderfilms/ 

Daarnaast geven we in ons E-book “Beginnen met film in de klas” praktische tips hoe je een film met leerlingen kan nabespreken. Download ‘m hier, gratis!

Film maken met de bovenbouw

Een film maken in de klas? Daar heb je toch een regisseur, een camera en iemand met verstand van beeldbewerking voor nodig? Nee hoor, dat is dus helemaal niet nodig. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone en hebben bijna alle scholen tablets of iPads. Wist je dat je met behulp van een tablet, een beetje klei of wat playmobile uit de kleuterklas, een superleuke en gratis stopmotionles kunt geven? Of wat dacht je ervan om de kinderen in groepjes naar buiten te sturen met een iPad of telefoon en ze een minidocumentaire te laten maken. Dan ben je al bezig met filmeducatie.
Maar waar begin je? Wij snappen, als aanbieder van o.a. de eindfilm voor groep 8 (een film als alternatief van de musical groep 8), als geen ander dat jij wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Maar…. we gaan je helpen!
(De tekst gaat door onder de foto)

Film maken in groep 8

GRATIS E-book: Film in de Klas

Het is niet voor iedere leerkracht is weggelegd om filmles te geven. Daarom hebben wij een E-book “Beginnen met film in de Klas” gemaakt met tips en tricks die je gratis kunt downloaden. Dit E-Book helpt jou het eerste zetje te geven richting een filmles in jouw klas. Wij laten je zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, maar toch heel leuk en leerzaam is voor de kinderen. Mocht jij het toch nog te ingewikkeld vinden, dan helpen wij, van Hollywood in de Klas, je graag met een leuke workshop of tips voor films voor in de klas.

Filmworkshop of film groep 8 door een filmcoach

Wil jij met jouw school of klas begeleide filmworkshops doen? Dan kun je ook onze hulp inschakelen. Wij hebben ervaren filmcoaches bij Hollywood in de klas, die met veel kennis en passie diverse lessen kunnen verzorgen, zoals:

  • Filmworkshop filmen en monteren
  • Filmworkshop stop motion
  • Workshop filmtrailer maken
  • Filmworkshop op maat…

Tevens bieden we een eindfilm maken met groep 8, als alternatief voor de eindmusical groep 8.
(De tekst gaat door onder de foto)

Eindfilm groep 8 als vervanger van de groep 8 musical

Film in de klas biedt veel mogelijkheden

Kortom film biedt ontzettend veel leuke en leerzame mogelijkheden in de klas. Van het bijbrengen van mediawijsheid, tot het zelf maken van film, al dan niet begeleid. De huidige generatie leert ontzettend veel van bewegend beeld en vindt het bovendien heel erg leuk om zich ermee bezig te houden. Hollywood in de klas staat altijd voor je klaar om je te helpen een leerzame ervaring op te doen op het gebied van filmeducatie in de klas.

Picture of Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven