hollywood in de klas bestellen banner header kids

Tips voor het afscheid van groep 8 (deel 2)

Invulling voor de allerlaatste schooldag, ideeën van leerkrachten

Leestijd: 3 minuten
De dag na het afscheid van groep 8, hoe pak je die nou aan? Natuurlijk heb je de eindmusical of eindfilm met groep 8. Maar wat is nou leuk voor de dag erna om ze de school ‘uit te gooien’? Wat doen leerkrachten op andere scholen? Wat zijn hun ervaringen?

Dit is deel 2 van onze tips voor het afscheid van groep 8 waarin we ingaan op:
-De invulling van het afscheid van groep 8 naast de musical of film
-Delen van ideeën door leerkrachten van groep 8 

Lees hier deel 1 waar tips delen voor cadeautjes voor groep 8 leerlingen en wat een leuke manier is om te zingen of speechen voor de leerlingen:
https://hollywoodindeklas.nl/tips-afscheidscadeau-groep8-afscheidslied/ (opent in een nieuw tabblad)

Afscheid eindfilm groep 8 11
Aankomst van groep 8 met speciaal vervoer…

Afscheid van groep 8, de afscheidsavond en verder….

Het afscheid van groep 8 met een eindfilm of afscheidsmusical is helemaal compleet als de leerlingen aankomen in speciaal vervoer en daarna over de rode loper gaan. Op de grond liggen dan sterren zodat het lijkt op een ‘walk of fame’ en natuurlijk staan de namen van de leerlingen in de sterren.
De avond sluit je perfect af als je met het team een speech houdt of gezamenlijk een toepasselijk lied zingt.
Zie daarvoor hier een aantal ideeën: https://hollywoodindeklas.nl/tips-afscheidscadeau-groep8-afscheidslied/ (opent in een nieuw tabblad)
Afsluiten kun je doen met een disco, exclusief voor groep 8.

Maar dan… heb je na de afscheidsavond vaak nog écht een allerlaatste dag op school waarbij leerlingen op een ludieke manier de school uit gaan. Deze dag kun je gebruiken om met groep 8 nog gezellig na te praten over de afscheidsavond, bijvoorbeeld met een gezamenlijke brunch of lunch.
En hoe ga je ze daarna de school uitgooien? Daar zijn veel ideeën voor te bedenken. De meest gangbare (en onvergetelijke) manieren zijn bijvoorbeeld een erehaag van de voordeur tot het hek van het schoolplein. De leerkrachten kunnen hiertussen staan met bezems om leerlingen letterlijk de school uit te vegen. Je kan er ook een lange catwalk van maken met muziek erbij en de leerlingen één voor één onder luid applaus over de catwalk laten lopen.

Afscheidsavond voorbij… de school uitgooien!

Ludiekere ideeën zijn er ook. Bijvoorbeeld om leerlingen de school uit te laten glijden op een zeil met zeepsop, en waar de rest van de school bij kijkt. Of een parcours door de school op een fiets. Warme contacten bij de brandweer? Laat ze hierdoor de school uitspuiten.
Of wat dacht je van een escaperoom, de school uit? Ze moeten dan ontsnappen uit de school. Belangrijk is ook om te kijken wat de traditie is op jullie school. Misschien voelt het voor jou als leerkracht als iets wat al jaren wordt gedaan, maar kijken de leerlingen heel erg uit naar hét moment zoals dat al jaren traditie is op de school.

(Tekst gaat door onder de foto)

Afscheid eindfilm groep 8 10
Disco als afsluiter van de afscheidsavond van groep 8

Ideeën voor het groep 8 afscheid, van leerkrachten vóór leerkrachten:

Voor dit artikel hebben we talloze reacties op verschillende blogs gelezen en hebben we via ons werk op scholen de volgende leuke ideeën voor het afscheid van groep 8 gekregen die ik graag even met jullie deel:

Rap
“Ik laat leerlingen in de laatste weken een rap schrijven waarbij elk couplet een persoonlijk doel omschrijft en waarom en hoe ze dit willen bereiken. Van elk kind kies ik 1 couplet dat ik als leerkracht ga rappen op de afscheidsavond, met wat lieve woorden van mezelf erbij, tijdens het ‘officiële gedeelte’ zoals wij dat altijd noemen.” 

Afscheidsboek
“Bij ons krijgen de kinderen een speciale klassenfoto en een afscheidsboek waarin de kinderen zelf allemaal een stukje schrijven over hun basisschool-carrière, de leraren allemaal een korte groet, leuke anekdotes, foto’s van door het jaar heen… de kinderen duiken er meteen in en vinden dit geweldig!”

(Tekst gaat door onder de video’s)

Gedicht
“Op de afscheidsavond lezen we korte gedichtjes voor met de naam van de leerling in de laatste zin, zodat ze kunnen raden over wie het gaat.”

Filmpjes maken
“Ik laat de leerlingen filmpjes opnemen. Over een aantal leerlingen (d.m.v. lootjes trekken) vertellen ze een compliment, mooie herinnering of toekomstwens. Dit is zo leuk en persoonlijk vanuit de kinderen dat we dit ieder jaar doen. Zij kennen elkaar na acht jaar zo goed en hebben zulke leuke grappige herinneringen en zijn enorm eerlijk.”

Sketch
“Wij laten leerlingen maanden van te voren iets invullen over hun toekomst ( wonen, gezin, werk, wensen) en dan treden mijn duo en ik op als schoonmakers. We doen dan over ieder kind, met een lekker plat accent, alsof we 15 jaar verder waren. “Heb je t al gehoord over…..”. Iedere leerling wordt even op de “hak” genomen of iets leuks over verteld.”

(Tekst gaat door onder de foto)

eindmusical-groep-8-alternatief

Pinterest: ideeën voor het groep 8 afscheid

Is jullie afscheidsavond de première van de eindfilm die je met de klas hebt gemaakt in plaats van de eindmusical? Dan hebben we hier nog een pagina met allemaal tips voor een geslaagde afscheidsavond: https://hollywoodindeklas.nl/tips-voor-de-afscheidsavond-van-groep-8/ 

Vast niet onbekend is dat Pinterest een goudmijn is voor leuke ideeën. Ook voor het afscheid van groep 8. Om het overzichtelijker voor je te maken hebben we alle leuke ideeën die we vonden voor in één ‘bord’ gezet. Klik daarvoor op de button hieronder.

Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven