Leestijd: 4 minuten
TikTok, YouTube, Jeugdjournaal in de klas, een film op netflix of videoland, een eindfilm groep 8, educatieve video’s als onderdeel van ‘bewegend leren’… Er is steeds meer bewegend beeld om ons heen. Video en film kun je niet meer omheen en horen er helemaal bij. Belangrijk om kinderen dus ook kritisch te leren kijken naar film bewegend beeld, ze klaar te stomen voor film in de klas én hen hierover in gesprek te gaan met elkaar. Oftewel: filmeducatie.
Misschien zet je film al in als middel tijdens jouw lessen? Of wellicht vind je dat nog te spannend, omdat je niet goed weet hoe en wanneer je er mee aan de slag kan gaan? Of je nou een groep 8, groep 6 of groep 7 hebt… Gedurende het schooljaar zijn er genoeg momenten en manieren om op een laagdrempelige manier film in te zetten als educatief lesmiddel in de klas. We nemen je het hele schooljaar mee met de mogelijkheden…
De tekst gaat verder onder de video.
Zomer: afscheid groep 8 én filmkamp
De meeste bekende manier om met film aan de slag te zijn in de klas is met een afscheidsfilm voor groep 8, oftwel een eindfilm. In juli zit het meeste filmwerk erop voor de eindfilms en werken zowel de eindfilmscholen als de scholen die voor een eindmusical hebben gekozen, aan het afscheid van groep 8 (zie ook deze blog over het afscheid groep 8) . Je zult denken dat er in de maanden juli en augustus weinig bijzonders is te doen op het gebied van filmeducatie, maar dat is niet waar. Wij waren dit jaar als jury te gast bij onze collega’s van Filmkamp.nl.
Een groep kinderen gaan een week lang onder begeleiding van een ervaren filmcoach / filmmaker aan de slag met het bedenken en maken van hun eigen korte films. Als jurylid viel ons de enorme lol op die de kinderen hadden en de creatieve en grappige films die zij hadden gemaakt.
De tekst gaat verder onder de tip.
Film in de klas? Begin klein. Voorbeeld: Bekijk een korte animatiefilm in de klas en bespreek met elkaar hoe dit is gemaakt.
Tip voor film in de klas!
Herfst: Kinderboekenweek en film over kinderrechten
De eerste weken van het schooljaar staan in het teken van ‘de gouden weken’ en opstarten, maar begin oktober is de kinderboekenweek een populair project waarbij je als school met film aan de slag kunt gaan met het thema van de kinderboekenweek. Denk bijvoorbeeld aan een les stop-motion over het thema van de kinderboekenweek, of kijk een film en praat daarover met elkaar. Ook kun je een filmworkshop boeken bij Hollywood in de Klas.
Op 20 november is het “de internationale dag van de rechten van het kind”, waar UNICEF uiteraard aandacht aan geeft. In aanloop naar deze kinderrechtendag kan je aan de slag met het Kinderrechten Filmfestival.
Bij het Unicef Kinderrechten Filmfestival krijgen leerlingen uit groep 6, groep 7 of groep 8 uit het basisonderwijs de kans om te leren over de kinderrechten door zelf een korte speelfilm (kinderrechtenfilm) te maken over een kinderrecht dat zij belangrijk vinden. De leerlingen spelen zelf mee in de film, die wordt begeleid voor het filmen door filmcoaches van Hollywood in de Klas. De films gaan in première op het populaire YouTube-kanaal van het filmfestival.
Meedoen aan het Unicef Kinderrechten Filmfestival is gratis en deelnemen kan het hele jaar.
Winter: Lipdub met de hele school voor Kerst
De weken van Sinterklaas en Kerst op de basisschool zijn druk en flink gevuld. Wat veel scholen doen is, gezamenlijk een kerstfilm bekijken, maar wil je meer diepgang of echt werken aan een thema, dan kan je bij het Netwerk filmeducatie inspiratie opdoen voor boeiende educatieve kerstfilms. Er zijn scholen die bij producent van de afscheidsmusical ‘Benny Vreden’ een kerstmusical bestellen en opvoeren. Als je minder tijd hebt maar je wilt wel met de hele school een gezamenlijke kerstactiviteit doen, die je ook met ouders wilt delen dan kan je ook denken aan een kerst-videoclip of lipdub met de hele school.
De tekst gaat verder onder de video.
Vaderdag? In plaats van knutselen, maak je met de klas een originele, grappige, muzikale videoboodschap. Een blijvende herinnering.
Tip voor vaderdag!
Lente: Film voor het jubileum van de basisschool
Maart is volgens onze cijfers de maand waarin de meeste leerkrachten van groep 8 weten wat ze gaan doen met het groep 8 afscheid. Ze bestellen een groep 8 musical, of kiezen voor het moderne alternatief: een eindfilm. Bij ‘Hollywood in de Klas’ kan dat mét filmcoach of helemaal zelfstandig. Bij die laatste versie krijgen leerlingen de kans om ook thuis stop-motion animaties of sketches te maken, die later ook echt verwerkt worden in de eindfilm.
Heeft jullie school een jubileum te vieren? Ook daar is film perfect voor in te zetten. Dat kan op de feestdag zelf, maar je kan het ook koppelen aan een afscheidsfeest, openingsfeest, zomerfeest etc.
Filmcoaches van Hollywood in de Klas begeleiden jullie graag bij het maken van jullie eigen speelfilm met de hele school. Dat kan al in één dag. Natuurlijk sluiten we het jubileum af met een eigen filmpremière van de gemaakte speelfilm.
Een speelfilm maken met de hele school voor het jubileumfeest van de school, kan het hele schooljaar. Meer weten? Check: https://hollywoodindeklas.nl/jubileumfilm-hidk/
En zo zijn we dan alweer bij de zomer aangekomen en begint het allemaal opnieuw.
Heb je zelf tips die je met andere leerkrachten wil delen? Laat het ons weten ([email protected]) en we nemen het mee in een volgend artikel.