hollywood in de klas bestellen banner header kids

Tips voor de leukste afscheidsavond groep 8

Afscheidscadeautje groep 8, speeches en lied door leerkrachten

Leestijd: 3 minuten
Wat zijn leuke en betaalbare afscheidscadeautjes voor groep acht, is er een origineel idee om groep acht te verrassen, en op welke melodie kun je een afscheidslied zingen op de afscheidsavond groep 8, na de eindmusical of eindfilm? We hebben in diverse online community’s en Facebook-groepen gezocht naar de meest creatieve manieren om de afscheidsavond niet alleen leuk, maar ook onvergetelijk te maken. Deze vatten we samen in dit eerste deel.

Of lees hier deel 2 waar we ingaan op de invulling van het afscheid van groep 8 naast de afscheidsmusical of groep 8-film en allerlei tips en ideeën van leerkrachten:
https://hollywoodindeklas.nl/tips-afscheid-groep8-naast-musical-of-eindfilm/

afscheid groep 8-merchandise thumb
De afscheidsavond van groep 8

Afscheidscadeau voor groep 8 leerlingen

Elke leerkracht heeft een ander budget voor een cadeau voor groep 8 leerlingen. Maar zelfs met een minimaal budget zijn er genoeg leuke ideeën. Zie het als inspiratie voor een afscheidscadeau en kijk wat bij jou, bij de leerlingen een bij het budget past.
Wat al jaren wordt gegeven zijn onder andere een beker met een foto erop, een muismat, een mooie pen, of dopper met het schoollogo.
Origineel en meer low-budget is bijvoorbeeld een foto van groep 8 uitgeprint op mooi dik papier, deze unieke ansichtkaarten met een grappige tekst, waarbij je zelf nog een mooi bericht op kan schrijven voor de leerlingen. Of een clipbord met daarop de namen van alle juffen en meester en hierin een basisschooldiploma óf een zelfgemaakt eindboek.

Keycord, tas met bedrukking, USB-sticks voor groep acht

Ook in de webshop van Hollywood in de Klas zijn hele toffe afscheidscadeau’s voor de schoolverlaters te vinden, zoals USB-sticks, keycords, T-shirts en tassen. Zo’n tas kun je bijvoorbeeld vullen tijdens een afscheidsronde door de school. Bij iedere juf of meester krijgen ze dan een kleinigheidje wat te maken heeft met de overstap naar het voortgezet onderwijs. Bestel je dit schooljaar? Dan krijg je hier met de kortingscode “blijmetjou5”, 5% korting. Bekijk hier alle producten: https://hollywoodindeklas.nl/bestellen/#merchandise

Geefeenboekcadeau.nl is een website waar je voor €3,- een mooi boek kan kopen. Schrijf voorin een persoonlijke tekst voor de leerlingen en je hebt een prachtig cadeau. Een karikatuurtekening laten maken van de leerlingen of van de klas is een gegarandeerd succes. Tekenaar (en daarnaast leerkracht) Ralph Dikmans kan dit voor jullie verzorgen.

(tekst gaat door onder de foto)

Lied door leerkrachten en speeches voor groep 8:

Tijdens de afscheidsavond de leerlingen toezingen of toespreken is bijna traditie geworden. Maar wat zijn nou leuke melodieën voor een afscheidslied en wat zijn de andere opties voor een leuke speech. Het zingen van een lied door het hele team met voor elk kind een persoonlijk couplet is al jaren een succes. Een variant hierop is om met het team een limerick te zingen, zonder de naam van de kinderen te noemen. Ze gaan direct raden over wie het gaat.

Sweet goodbyes – Krezip
‘Dit pakt niemand ons meer af’ – Kim Lian van der Meij
‘Friend of mine’ – Avicii
‘Later als ik groter ben’ – Bløf
‘De laatste schooldag’ – Kinderen voor kinderen

Een melodie op één van deze liedjes zorgt absoluut voor een tranentrekker!

Naast zingen zien we ook steeds meer sketches door leerkrachten voor de leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen hun eigen afscheidswoordje laten schrijven met de mededeling; ‘jullie kunnen me bijna álles laten zeggen.’ Met hier en daar een kleine aanpassing of aanvulling krijg je de leukste teksten.
Een andere idee voor een extra invulling voor de afscheidsavond is ‘positief roddelen’: de kinderen schrijven over al hun klasgenoten positieve punten. Daar maak je als leerkracht een keuze uit. De woorden verschijnen 1 voor 1 in een PowerPoint en uiteindelijk komt de foto van het kind tevoorschijn. De kinderen proberen uiteraard al te raden over wie het gaat. 

Wil je nog meer uitpakken? Neem dan vooraf met het hele team een lipdub op waarin allerlei karakteristieke dingen van de leerlingen in zitten, en speel deze af tijdens de afscheidsavond. De lipdub kun je daarna op een USB-stick zetten en als cadeau meegeven aan de leerlingen. Betaalbare USB-sticks vindt je hier.

(Tekst gaat door onder de foto)

5ecf2b1d bd76 4354 b9e3 82bfb1c6bb2d
Over de rode loper op de afscheidsavond

Pinterest: ideeën voor het groep 8 afscheid

Is jullie afscheidsavond de première van de eindfilm die je met de klas hebt gemaakt in plaats van de eindmusical? Dan hebben we hier nog een pagina met allemaal tips voor een geslaagde afscheidsavond: https://hollywoodindeklas.nl/tips-voor-de-afscheidsavond-van-groep-8/ 

Vast niet onbekend is dat Pinterest een goudmijn is voor leuke ideeën. Ook voor het afscheid van groep 8. Om het overzichtelijker voor je te maken hebben we alle leuke ideeën die we vonden voor in één ‘bord’ gezet. Klik daarvoor op de button hieronder.

Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven