hollywood in de klas bestellen banner header kids

Een thema film maken op de basisschool – ideeën en tips

Leestijd: 6 minuten
Ga je op de basisschool aan de slag met het thema ‘film’? Doe hier inspiratie op, want je zal je misschien afvragen: “Hoe maak ik een film met de klas?”. Een film maken op de basisschool, we delen hier onze tips en ideeën voor groep 1 t/m groep 8, zodat je ook met jouw klas of school het filmthema kan inzetten. Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Er is heel veel mogelijk met het thema film in de klas, dus pak een kopje thee of koffie en ga er rustig voor zitten.

Film maken op de basisschool

Voordat je verder leest is het goed om te weten wie wij zijn, want wellicht ben je dit artikel ergens online tegen gekomen. Wij zijn ‘Hollywood in de klas’ en bieden sinds 2005 filmeducatie in het primair onderwijs. Ons meest bekende project is de groep 8 eindfilm in plaats van de eindmusical. Verkrijgbaar als zelfstandig filmpakket, als ook mét filmcoach (filmmaker met een achtergrond als leerkracht). Daarnaast komen onze filmcoaches het hele schooljaar in de klas voor het geven van filmworkshops en lessen over zelf film maken op school.

Voor de uitwerking van het filmthema op school gaan we in deze blog uit van een themaweek. Bij een themadag of themaweken kun je het naar wens inkorten of uitbreiden.

Hoe start je het thema? – lesidee

Een goede opening en afsluiting van het thema is heel belangrijk, omdat je daarmee het thema voor leerlingen een heel duidelijk kader geeft. Behalve dat een opening al heel opvallend kan bij aankomst van de leerlingen op school (leg een rode loper neer, en plaats er leerkracht of hulpouders al paparazzi omheen), zijn startactiviteiten in elke klas een goed middel. De leerlingen worden dan rustig geïntroduceerd in het thema en raken enthousiast. Hieronder per groep een aantal voorbeelden van activiteiten. Zie het als inspiratie.

“Het is belangrijk, om tijdens het plannen van een thema, als leerkracht goed na te denken over de startactiviteiten.”

Juf Angelique, groep1-2.com

Onderbouw (groep 1, groep 2)​

Startactiviteit: Attributen over film in de klas

Voor de introductie van het thema kun je voorwerpen en attributen de klas in halen die met het thema film te maken hebben. Plaats ze in een koffer of doos, om het wat geheimzinniger te maken, en open deze samen met de leerlingen. Leerlingen zullen attributen wellicht herkennen, of juist niet. Ga hierover in gesprek met de leerlingen. Wat is het? Wat kun je ermee doen? Laat ze de filmattributen ontdekken. Is er iemand uit het netwerk van de school een filmmaker? Nodig deze uit, of ga als leerkracht zelf verkleed als een beroemde filmmaker.
Gedurende het thema zijn er verschillende activiteiten die je uit kan voeren in de onderbouw. Hieronder een aantal voorbeelden met links naar werkbladen.

Over het afsluiten van het thema staat meer info onderaan deze blog. Bekijk ook onze Pinterest-pagina voor meer ideeën.

‘Het Klokhuis’ heeft leerzame video’s online staan over ‘film maken’!

Middenbouw (groep 3, groep 4, groep 5)

Startactiviteit: Voorlezen of prentenboek

Als startactiviteit voor het thema film in groep 3, groep 4 en groep 5 kan het heel goed werken om dit in boekvorm te doen. Lees een verhaal voor over film maken of gebruik hiervoor bijvoorbeeld het prentenboek “Naar de film”. Op een speelse manier vertelt dit boek wat kinderen graag willen weten. Denk daarbij aan hoe films gemaakt worden, wie er allemaal op een filmset staan en hoe alle spullen heten die bij ‘film maken’ worden gebruikt. Supertof is dat er in dit boek ook knutselopdrachten en een quiz staan.

Activiteiten voor tijdens het thema zijn onder andere het maken van jullie eigen ‘wall of fame’ met handafdrukken van de leerlingen, filmklappers, maar ook deze uitgewerkte lesbrief waarin leerlingen een gaatjes-camera maken. Ook kun je hier een toffe kant-en-klare filmles vinden die je met de klas kan uitvoeren. Wil je het iets grootser aanpakken, dan kan Hollywood in de Klas ook een toffe filmworkshop bij jullie komen geven. Denk aan het maken van een eigen animatiefilm óf filmtrailer. Een filmcoach komt dan bij jullie op school en neemt voor deze workshops ook alle materialen en apparatuur mee.

Hoe je het thema afsluit is aan jullie, maar onderaan deze blog staat een tof idee. Voor meer inspiratie check je onze Pinterest-pagina.

Hieronder een aantal geschikte boeken over het thema film. Klik op het boek om naar de bestelpagina te gaan. Uiteraard zijn ze ook te leen in de meeste bibliotheken.

Bovenbouw (groep 6, groep 7, groep 8)​

Startactiviteit: Excursie of film maken in de klas

Om leerlingen direct te laten ervaren en te ontdekken kun je met de klas op excursie gaan naar een plaatselijk filmtheater of bioscoop. Zij staan vaak open voor schoolbezoeken en zo krijgen leerlingen letterlijk en figuurlijk een kijkje achter de schermen bij een bioscoop. Hier vind je een lijst met filmtheaters en bioscopen waarmee wij goede contacten hebben.

Geen filmtheater of bioscoop bij jullie in de buurt? Nodig dan een filmmaker uit in de klas. Filmcoaches van Hollywood in de Klas komen dagelijks op scholen voor het geven van toffe gastlessen en filmworkshops. Zij hebben allemaal ervaring in het onderwijs. Onze filmcoaches weten nauw aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Zolang het thema bij jullie op school speelt zijn er tal van activiteiten en lessen te bedenken die aansluiten bij ‘film’. Natuurlijk kun je de klas aankleden met zelfgemaakte filmklappers en camera’s, maar denk ook aan het werken met green screen, waarvan je hier een uitgewerkte digiles kan vinden. Of ga zelf aan de slag met muziek n.a.v. deze digiles filmmuziekGouden tip van het thema film is dat je met jouw klas gratis kan meedoen aan het UNICEF kinderrechten filmfestival. Naast dat je leert over film, maken de leerlingen ook kennis met de kinderrechten, wat weer te koppelen is aan bijvoorbeeld burgerschap of wereldoriëntatie.

In groep 8 kun je ook zelf een echte speelfilm maken en deze inzetten als volwaardig vervanger van de afscheidsmusical. Deze afscheidsfilms/eindfilms zijn zeer populair en kun je hier terugvinden.

over ons eindfilm groep 8 afscheidsfilm

In de video hieronder meer info over hoe je als klas GRATIS kan deelnemen aan het kinderrechten filmfestival.

Afsluiting van het thema film

Sluit het thema feestelijk af met een het bekijken van een film in de klas. Laat hiervoor leerlingen een leuke, geschikte (educatieve) film kiezen, maak een keuze uit een film uit onze lijst met kinderfilms OF wellicht is het wel de première van jullie zelfgemaakte films die je hebt gemaakt tijdens het thema. Maak van de klas een bioscoopzaal, met de zelfgemaakte popcornbakjes en versiering in het thema film. Zo wordt het echt een thema schoolfeest als afsluiting van jullie themadag of themaweek, waar de leerlingen nog lang over na zullen praten.

Nog meer inspiratie, ideeën en tips?

Bezoek onze Pinterest-pagina!
Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven