hollywood in de klas bestellen banner header kids

Dit zijn de leukste films voor kinderen uit groep 6, groep 7 of groep 8

Update: februari 2024

Opzoek naar een film om te kijken met de klas? De leukste kinderfilms! Maar welke kinderfilms zijn dan geschikt én leuk? Natuurlijk hangt het er vanaf welke klas je hebt, maar voor dit overzicht gaan we uit van een groep 6, groep 7 of groep 8. Ga je de film kijken voor de ontspanning? Heb je een bepaald thema in de klas? Of wil je met de klas dieper in de film duiken en de leerlingen aan de slag zetten met filmeducatie? De meeste films in dit overzicht zijn gratis te bekijken.

Leuke Nederlandse kinderfilms

In dit overzicht van de leukste films voor kinderen uit groep 6, groep 7 of groep 8 hebben we onze 9 favoriete kinderfilms op een rij gezet die in eerste instantie vooral voor de ontspanning zijn, maar er zit ook een speciale tip bij met een hele lijst met leuke en leerzame jeugdfilms. En aan het einde geven we nog een héle mooie bonustip, want ja als makers van de groep 8 eindfilm (als alternatief eindmusical groep 8) denken we ook hierin net een stapje verder…


1. Hotel de grote L (film kijken zonder inloggen)

Het zit Kos niet mee. Zijn moeder is overleden, zijn vader ligt na een hartaanval in het ziekenhuis en nu moet hij met zijn drie zussen hun bijna failliete strandhotel gaan runnen.
Deze film is hier gratis te kijken, zonder in te loggen.


2. Captain Nova (film kijken zonder inloggen)

In het jaar 2050 is de aarde er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova de opdracht krijgt 25 jaar terug te reizen in de tijd om een milieuramp te voorkomen.
De film is hier gratis te kijken, zonder account.


3. Alles mag

Hoewel zijn vader altijd zegt dat met carnaval alles mag en Tygo ervan droomt om bij de majorettes te gaan, toont zijn vader hem tegelijkertijd dat je zelfs met carnaval te ver kunt gaan.
Deze film is hier gratis te kijken, zonder in te loggen.


Meer dan 800 korte kinderfilms

Ja, je leest het goed. Meer dan 800 korte films (lengte ca. 8 minuten), die gratis te bekijken zijn. En leerzaam. Ideaal als idee voor tijdens het fruit eten, lunch, of als startactivtiteit van een thema op school.
Al deze korte films gaan over de kinderrechten en zijn bedacht en gespeeld door kinderen van verschillende basisscholen in Nederland.
De kinderrechtenfilms zijn te bekijken op YouTube, via deze link.

Bonustip: Wist je dat je met jouw klas ook kan meespelen in een kinderrechtenfilm. Helemaal gratis, dankzij een samenwerking met UNICEF Nederland.
Bekijk www.krff.nl voor meer informatie.


4. De Boskampi’s (film kijken zonder account)

Puber Rik Boskamp meet zichzelf en zijn onhandige vader Paul na hun verhuizing een nieuw imago aan als de maffiose Boskampi’s om pestkoppen af te schrikken.
Deze film is hier gratis te bekijken, zonder in te loggen.


5. Achtste groepers huilen niet (naar het boek van Jacques Vriens)

De levenslustige Akkie is als meisje dol op voetbal, maar dat vindt haar klasgenoot Joep maar raar en pest haar daar mee. Wanneer ze leukemie krijgt en het slecht gaat met Akkie, veranderd de sfeer in de klas bedenkt de stoere Joep een heel bijzonder plan, zodat zij toch nog mee kan doen met het schoolvoetbaltoernooi.


Leuke kinderfilms, kijken zonder account of zonder inloggen

Naast dat veel kinderfilms te bekijken zijn via betaalde kanalen en platformen als Netflix, Videoland of Pathé Thuis, kun je ook een hoop films gratis kijken, zonder abonnement via de Zapp Bios, https://www.zapp.nl/kinderfilms


6. Mees Kees op de planken

In Mees Kees op de Planken gaat de klas van Mees Kees een toneelstuk maken. De klas heeft er helemaal zin in, tot ze ontdekken dat directrice Dreus een saai middeleeuws stuk heeft uitgekozen. Dan bedenkt Mees Kees iets totaal anders, iets dat er toch een beetje op lijkt… Hij komt met een echte Mees Kees oplossing.
Deze film is hier gratis te bekijken zonder in te loggen.


Zelf een film maken: idee afscheid groep 8

Film kijken is leuk, maar zelf een film maken is nog veel leuker! Wist je dat wij, Hollywood in de Klas, eindfilms maken met groepen 8 als superleuk alternatief voor de groep 8 musical? Een musical als film! We hebben 7 scripts vol spanning, humor en voor iedereen uit de klas een rol. Geen ervaring met film maken? Geen probleem! Wij helpen je stap voor stap op weg, waardoor het supermakkelijk is om samen met jouw leerlingen een echte film te maken. Laat ze acteren in een film én ze verlaten met hun eigen filmpremière, als echt filmsterren de basisschool. Meer weten? https://hollywoodindeklas.nl/zelfstandig-eindfilmpakket/


7. De Kameleon aan de Ketting

Deze keer krijgt de tweeling het wel erg zwaar als van rijkswegen wordt besloten dat de Kameleon “aan de ketting” moet. Immers, die prachtige en supersnelle boot van de broers draait op diesel en dat is verboden.


8. Intouchables

Geen Nederlandse film, maar zeker de moeite om te kijken en enkel geschikt voor groep 8.
Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden en is het tegenovergestelde van Philippe. En precies hij wordt aangewezen als persoonlijk verzorger van Philippe.


Bonustip: filmles op school / zelf film maken met groep 8

Je hebt begrijpend lezen, maar minstens zo belangrijk… begrijpend kijken. Denk daarbij aan ‘Wat probeert een regisseur met de film te vertellen?’, ‘Waarom worden er bepaalde keuzes gemaakt met in beeld brengen van scènes?’. Klinkt misschien interessant, maar als je als leerkracht geen ervaring hebt met filmeducatie, hoe geef je dan filmles op de basisschool?
Het netwerk filmeducatie, waar Hollywood in de Klas partner van is, heeft voor zeer veel films gratis kant-en-klare lessen voor je klaar staan. Korte lessen van een kwartier, tot lessen van meer dan een uur. Weinig voorbereidingstijd, maar wél een ontzettend toffe en goede les filmeducatie. Vanaf nu kijk je anders naar film… 😉
Filmlessen bekijken?: Kijk op deze website!

Wil je aan de slag met het maken van een eindfilm met groep 8 als alternatief voor afscheidsmusical? Klik dan hier voor meer informatie, scripts, trailers en meer….


Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven