hollywood in de klas bestellen banner header kids

5 tips om goed te acteren in een eindfilm of eindmusical groep 8 (incl. gratis werkblad)

Hoe kun je jouw leerlingen uit groep 8 het allerbeste laten acteren in de musical of eindfilm met groep 8 waarmee ze aan het einde van het jaar van de basisschool af gaan? Met deze ‘5 tips om goed te acteren voor beginners’ ben je aan het einde een echte acteer-expert en wordt de afscheidsavond een succes!

eindfilm-of-musical-groep-8-blog-acteertips

5 tips om goed te acteren!

Tip 1: Kleding en schmink

Laat de leerlingen zich zo goed mogelijk inleven in hun rol. Dat lijkt lastig en misschien zijn er leerlingen die het eng vinden om te presenteren op toneel, maar er zijn een paar simpele tips om de rol in de afscheidsmusical of eindfilm groep 8 overtuigend neer te kunnen zetten. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste verkleedkleding. Speelt een leerling een oude opa? Laat hem dan een pantalon, oud jasje, hoed en opa-schoenen aan trekken. Als je daarnaast loopt met een wandelstok of rollator, en je de leerling daarna ‘oud’ schminkt, is het veel makkelijker verplaatsen in een rol en durf je veel meer te acteren. 

Tip 2: Inleven in een rol

Als je tegen de schoolverlaters zegt: “Stap in de huid van jouw personage”, dan zal dat niet gemakkelijk zijn om in te leven in de rol en na te denken over hoe een rol praat of beweegt. Daarom hebben we een werkblad gemaakt met vragen die de leerlingen kunnen beantwoorden vanuit hun rol. Zo maken ze hun eigen rolbiografie, wat helpt om een rol nog beter te kunnen spelen. Het werkblad is hieronder te downloaden. Deze kan gebruikt worden bij zowel de eindmusical of eindfilm, maar we nemen even een concreet voorbeeld, zoals bij de eindfilm ‘Toetsie Foetsie’. In deze film is ‘Sherlock Holmes’ één van de rollen. De antwoorden in de rolbiografie, laat je de leerling dan geven vanuit deze rol, wat kan helpen om nog beter te acteren in een eindfilm of musical. 

“Zorg ervoor dat je plezier hebt bij het acteren.”

acteur Leendert de Ridder / Mees Kees
Acteertip van acteur Leender de Ridder (Mees Kees)

Tip 3: Tekst oefenen of niet…

Voor acteren in een musical van groep 8 is het logisch dat de teksten van tevoren uit het hoofd worden geleerd. Het kost veel tijd, maar dit kun je de leerlingen bijvoorbeeld thuis samen laten doen met de ouders. Zij zeggen dan de tekst van de andere rollen. Let er goed op dat de leerlingen sowieso goed hard (en niet te snel) praten tijdens de voorstelling, zodat de mensen achterin de zaal het goed kunnen verstaan. Bij de eindfilms van Hollywood in de Klas zijn de scripts zo gemaakt dat de teksten niet van tevoren geoefend hoeven te worden, maar dit kan zin per zin op de filmdag zelf, omdat een film stukje voor stukje (shot voor shot) wordt opgenomen. De microfoon van de camera is altijd dichtbij genoeg, dus een leerling is altijd te verstaan.

Tip 4: Blijf in je rol

Voor zowel acteren voor de camera of spelen in een eindmusical geldt: Heeft een rol even geen tekst, maar is deze wel te zien? Blijf in de rol, want acteren doe je met het hele lichaam. Is er net een tekst gezegd waarin een rol bang is, maar wordt er daarna niet meer ‘bang’ gespeeld, dan komt dat heel nep over.  

Reactie van een leerkracht die voor het eerst een eindfilm maakt.

TIP 5: Leerling durft niet te acteren / podiumvrees

Natuurlijk hoeft niet alles perfect. Om de kunst van het acteren goed te begrijpen en echt te acteren zoals in een bekende TV-series zoals ‘De Brugklas’ of grote musicals zoals ‘Alladin’ of ‘Soldaat van Oranje’ gaan de acteurs daar jaren voor naar school. We geven je hier een aantal nuttige acteertips voor het afscheid van de basisschool, maar wees dus niet bang als er een keertje iets fout gaat. Bij een eindfilm kun je het gewoon opnieuw doen en wordt alleen het goede stukje gebruikt. Niemand heeft dan door dat er iets fout is gegaan. 
Bij een musical kun je het als juf of meester souffleren (fluisteren), en daarna ga je gewoon door met de musical alsof er niets aan de hand is. Nog een extra acteertip: Ga er als leerling en leerkracht van genieten! Je maakt natuurlijk niet iedere dag een film of musical en het afscheid van groep 8 is ook maar één keer. Heb dus veel plezier en geniet ervan, want voor je het weet is de afscheidsavond voorbij.

Dit waren de ‘5 tips om goed te acteren in een eindfilm of musical groep 8’. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor het maken van de musical te geven, maar deze basis acteertechnieken helpen je om een goede start te maken met jullie eindfilm of afscheidsmusical groep 8.


Voordelen eindfilm groep 8 – Hollywood in de Klas:
> al beschikbaar vanaf €145,-
> het maken van een eindfilm wordt ervaren als een echt groepsproces
> er is weinig tot geen ervaring nodig bij het maken van de eindfilm
> als je de montage gaat uitbesteden, dan bespaar je daarmee veel tijd
> het levert een mooie, blijvende herinnering op
> alle kinderen in de klas vervullen een actieve rol, zowel voor als achter de schermen
> geen stress tijdens de afscheidsavond groep 8

Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht

2 gedachten over “5 tips om goed te acteren in een eindfilm of eindmusical groep 8 (incl. gratis werkblad)”

  1. Bedankt voor deze extra tips. We hebben het pakket voor de eindfilm deze week ontvangen en we hebben er allemaal weer zin in. Groetjes, Ria (CBS de Regenboog)

    1. Filmcoach Freek

      Dankjewel voor de leuke reactie en veel plezier met de voorbereidingen voor jullie eindfilm!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven