hollywood in de klas bestellen banner header kids

Na jaren eindmusical, nu eerste keer eindfilm groep 8. En dit is waarom…

Deze gastblog is geschreven door Emiel Janssen, leerkracht groep 8 op BS de Parel.
Na jaren eindmusicals te hebben gedaan met groep 8, wilde we als leerkrachten wat anders.  Nu maken we inmiddels met veel plezier voor het 3e jaar een eindfilm groep 8. Maar om de switch te maken van eindmusical naar eindfilm op school was wel heel spannend. In deze blog deel ik mijn ervaringen, hetgeen waar ik tegenaan liep en de kansen die ik zag als leerkracht.


Eindmusical groep 8

Bij ons op school was de groep 8 eindmusical echt een traditie en vonden we altijd leuk om te doen. Een nadeel was altijd dat het veel tijd van je vraagt als leerkracht. Natuurlijk zijn er leuke verhalen (wij werkten met musicals van Benny Vreden), maar dan moet je het nog wel doen. Ik weet nog goed hoe het 3 jaar geleden helemaal verkeerd ging. We hadden zo lang de eindmusical geoefend maar de weken voor het afscheid was het zulk lekker en warm weer dat het lastig was om de aandacht bij het oefenen te houden. Daarnaast waren er ook 2 leerlingen die echt niét op het podium durfde. Op de afscheidsavond zelf vergaten de leerlingen hun tekst. Dat is sóms de charme van een musical, maar voor de leerlingen voelde het alsof het compleet fout was gegaan. Uiteraard heb ik ze complimenten gegeven voor hun spel en was het verder een prima afscheidsavond. Maar met dit gevoel wilde ik mijn leerlingen niet van school laten gaan. Ik wilde ze laten stralen. Dat ze trots mogen zijn dat hun 8 jaar basisschool erop zit en een mooie herinnering hebben aan hun afscheidsavond.

Eindfilm groep 8 alternatief

Van ‘Benny Vreden’ naar ‘Rep en Roer’

Met mijn duo-collega en directie heb ik mijn gevoel besproken en hebben het jaar daarop gekozen voor een andere musicalaanbieder. Rep en Roer. We wilden de eindmusical nu echt doen slagen, dus bestelden we al in de kerstvakantie de musical. Superfijn is dat Rep en Roer werkt met een ‘oefenlokaal’ en app. Hoewel de kosten met de tekstboekjes toch een flink bedrag was van bijna €300,- konden we in ieder geval starten. We waren gelukkig nog niet met de leerlingen begonnen met de musical, toen corona in Nederland kwam. De scholen moesten zelf sluiten, wie had dat ooit gedacht? Ik niet in ieder geval. Ik was echt ontroerd om te zien hoe die saamhorigheid er was en er al snel, online les werd gegeven. Iets waar we normaal heel veel over vergaderd zouden hebben, werd nu direct geregeld. 

Ik kan veel verhalen schrijven over alles wat er op ons af kwam, maar dit verhaal gaat over het afscheid van groep 8. En die kwam in 2020 serieus in gevaar. Een groep 8 van school laten gaan zonder nog één gezamenlijk project te ondernemen? Ik vond het vreselijk. Het werd wel steeds duidelijker dat een afscheidsmusical er echt niet in zat. Collega’s op andere scholen gingen kosten wat het kost door. De teksten werden online geoefend en er werd gesproken over de groep 8 eindmusical opvoeren en filmen. Maar de magie van eindmusicals is juist het optreden in een zaal, de spanningen achter het podium… Daar deden we het toch altijd voor? We hadden in de maanden ervoor laten zien dat we flexibel waren en meegingen met onze tijd. En dan nu tegen misschien wel beter weten in toch een musical blijven oefenen.
(Tekst gaat door onder de video)


Idee afscheid groep 8: filmpakket – een eindfilm groep 8

Op het Jeugdjournaal zag ik een interessant item van twee groepen 8. De één online aan het oefenen voor de musical, en een andere groep gezamenlijk aan het werk aan een eindfilm. Een musical als film. Ik ging zoeken op het internet en zo kwam ik bij het filmpakket van ‘Hollywood in de Klas terecht. Een compleet uitgewerkt filmscript, animaties, muziek en geluidsfragmenten. Deze kon toen geheel vanuit huis gemaakt worden, voor een vriendenprijs van slechts €25,-…. (red. : deze eindfilm is een korte versie van de reguliere eindfilm-scripts. De reguliere Zelfstandig Eindfilmpakketten kosten €140,- all-in).
Maar ja, een film is heel wat anders dan een groep 8 eindmusical en een heel filmpakket voor €25,-… wat kun je daar nou van verwachten… Ik kan je zeggen: heel veel! Ik had met alle musical-jaren nog wel wat vragen en nam contact op met Filip van Hollywood in de Klas. Wat me gelijk opviel was de vriendelijkheid én het willen meedenken om de groepen 8 een geslaagd afscheid te geven. Zo fijn om direct contact te kunnen hebben. Ik kon daarna zelfs nog direct mailen of appen als het nodig was. 

Emiel Jansen (leerkracht groep 8):

“Ouders waren in het begin sceptisch over een eindfilm, maar waren uiteindelijk zó enthousiast.”

Op school ging ik in overleg. We kwamen tot de conclusie dat we het gingen doen: Een eindfilm maken als alternatief voor de afscheidsmusical. Voor de leerlingen was het wel een stap om van eindmusical naar eindfilm. Maar zij vonden het al snel heel leuk om te filmen en het voelde echt dat we samen ergens naar toe werkten. Ook ouders waren in het begin sceptisch. Zij hadden verwacht dat hun zoon of dochter na 8 jaar met een eindmusical van school zou gaan. Dat werd nu een groep 8 eindfilm. Ook zij zagen in dat dit de beste oplossing was. Mijn eerste keer een eindfilm i.p.v. de musical voor groep 8, dat vond ik reuze spannend. Ik bestelde het filmpakket en kon na betaling ook direct aan de slag.
(Tekst gaat door onder de video)


Geen ervaring met film

Omdat ik geen ervaring heb met film op school was het zoeken hoe we dit het beste aan konden pakken. De duidelijke instructievideo’s en script (uitgewerkt in plaatjes) maakte het eigenlijk heel laagdrempelig. Hierdoor kon ik zonder filmervaring met groep 8 een eindfilm maken.

Een eindfilm bij Hollywood in de klas is wel wat anders dan een musical. Lappen teksten leren is niet persé nodig. Dat klonk eerst vreemd in de oren, maar was al snel logisch, omdat je alles shot voor shot kan opnemen. Alleen wat kan ik met mijn leerlingen dan wél voorbereiden? Ook daar begeleidt Hollywood in de Klas bij, door middel van videolessen voor leerlingen en leerkrachten. Zo hebben we dingen kunnen doen die we bij de eindmusical ook deden. Denk aan audities houden, rollen verdelen en verdiepen in de rollen én decors en attributen maken. Wat ook heel leuk is, is dat de film wordt opgenomen in en om de school. Hierdoor voelt het alsof je echt met elkaar een speelfilm aan het maken bent. Nadat alle shots waren opgenomen, was er nog de montage. Hoewel duidelijk aangegeven dat je zelf voor de montage moet zorgen, was de montage nog wel lastig. Ik had dit namelijk nog nooit gedaan. Met hulp van een ouder van een leerling was dit gelukkig ook geregeld.


Afscheidsavond groep 8

En dan de afscheidsavond…. Daar waar het met de eindmusical een jaar eerder helemaal misging, was dit nu met de eindfilm grandioos. We hebben de leerlingen aan laten komen over de rode loper, er was een popcornmachine en de film hebben we vertoond als een buitenbioscoop op het schoolplein. Wat waren de leerlingen tros op hún film! Als cadeautje hebben we de film daarna meegegeven op een USB-stick, zodat de leerlingen de film nog vaak kunnen terugkijken. 
(Tekst gaat door onder de foto)

afscheidsavond-groep-8-bioscoop-eindfilm

Iedereen was zo enthousiast dat we afgelopen jaar ook hebben gekozen voor een musical als film (het filmscript ‘Rampenkamp’. Dit jaar gaan we de eindfilm ‘De reünie’ doen. 
Tot 3 jaar terug had ik nooit gedacht dat we van eindmusical naar eindfilm zouden gaan. Nu we dit ontdekt hebben willen we vooralsnog niets anders meer. Het is fijn dat je een keuze hebt. Een schoolmusical moét niet meer, maar er zijn meer mogelijkheden.

Een tip die ik leerkrachten zou willen meegeven: Kijk wat bij de leerlingen, de school en jou als leerkracht past. Sta je open voor een alternatief voor de afscheidsmusical groep 8, en zoek je een leuk idee? Dan zijn de eindfilms met Hollywood in de Klas een aanrader. Ook zonder filmervaring. Ga het gewoon doen.
Je hebt daarbij de keuze om het helemaal zelf te doen (dit hebben wij dus gedaan). Maar het kan ook onder begeleiding van een filmcoach (een filmmaker van Hollywood in de Klas) die de film regisseert, opneemt en monteert. Natuurlijk voelde de musical jarenlang heel vertrouwd, maar er is nu zoveel meer mogelijk dan je van tevoren denkt.
Hollywood in de klas, bedankt voor dit fantastische initiatief. 

Emiel Janssen, leerkracht groep 8, BS de Parel


Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht

2 gedachten over “Na jaren eindmusical, nu eerste keer eindfilm groep 8. En dit is waarom…”

  1. Bij ons is het precies zo gegaan. En het is een groot succes!!!! 🙂 De leerlingen van groep 7 hebben het nu al over hun eindfilm voor volgend jaar.

    1. Filmcoach Freek

      Superleuk om te horen Niels! Bedankt voor je reactie en veel plezier met de eindfilm dit jaar.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven