hollywood in de klas bestellen banner header kids

Eindfilm groep 8, filmen met een telefoon of iPad. Onze tips!

Wat leuk, je gaat een eindfilm maken met groep acht! Hollywood in de Klas geeft jou graag tips zodat je een onvergetelijk afscheid voor groep 8 kunt neerzetten! Alles is geregeld, het Zelfstandig Eindfilmpakket is besteld, de rolverdeling geregeld, decor en attributen gemaakt, maar… nu de grote vraag: Waarmee ga ik de eindfilm maken? Wist je dat je zelfs met je mobiele telefoon al prachtige beelden kunt opnemen? Of wat dacht je van het opnemen van een eindfilm met een iPad? In dit blog geven onze filmcoaches tips hoe je de eindfilm kunt opnemen en waar je rekening mee moet houden. Een eindfilm maken is écht makkelijker dan een groep 8 musical.

Waarmee kun je de eindfilm groep 8 maken?

Je kunt de film met verschillende devices/apparaten opnemen. Elk device heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Ga niet altijd voor het eerste de beste, maar ga verschillende opties na om tot het beste eindresultaat te komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om jullie eindfilm mee op te nemen:

1. Eindfilm filmen met een smartphone
2. Eindfilm maken met een tablet of iPad
3. Eindfilm opnemen met een camera met filmfunctie

Hieronder lichten we de keuzes verder toe.
De tekst gaat door onder de foto.

eindfilm zelf opnemen met ipad, telefoon of camera

1. Eindfilm opnemen met een mobiele telefoon

Tegenwoordig beschikken mobiele telefoons vaak over prachtige camera’s. Zorg ervoor dat de telefoon voldoende is opgeladen, genoeg ruimte vrij heeft voor het maken van de shots en dat je in ‘landscape’ formaat filmt! Dit laatste blijft een veel gemaakte fout. Je krijgt dan lelijke zwarte balken naast jouw opgenomen beeld. Zie de uitgelichte tip hieronder. Daarnaast kun je bij het filmen met een telefoon last hebben van binnenkomende telefoontjes, berichtjes en e-mails, wat ongewenste geluiden geeft en afleidt. Zet de telefoon dus op ‘stil’. Hier extra tips voor het filmen met een telefoon.

2. Eindfilm opnemen met een iPad of tablet

Het filmen met een tablet is zeker aan te raden. Deze is handzaam en je kunt op een groter scherm zien of het shot naar wens is. Het voordeel van het filmen met een iPad of tablet is dat je minder snel geneigd bent hem ‘rechtop’ te houden. Een nadeel van het filmen met een tablet kan zijn dat hij bomvol zit met de apps van school en dat je hem vaak met meerdere klassen moet delen. Stel je beelden dus gelijk na de opnames veilig door ze op je computer te zetten. Ook het geluid bij een tablet is, net als bij een telefoon, niet erg goed op meer dan 1 armlengte afstand. Neem hiervoor dus de juiste maatregelen (lees verderop in het artikel bij ‘zorg voor goed geluid’).

Landscape versus portrait formaat 1

Horizontaal filmen (oftewel in landscape formaat) met een telefoon is beter omdat het het natuurlijke gezichtsveld vastlegt en het zorgt voor een betere kijkervaring op apparaten zoals televisies en computers, die horizontale beelden vertonen.
Verticaal filmen (rechtopstaand) is beter wanneer je dit plaatst op bijvoorbeeld sociale media, zoals Instagram en Tiktok.

3. Eindfilm maken met een camera met filmfunctie

Mocht je beschikken over een camera, gebruik die dan zeker. Camera’s zijn handzaam hebben een filmfunctie en zo speciaal gemaakt voor het maken van een (eind)film. Daarnaast is het geluid bij een filmcamera vaak een stuk beter dan bij de meeste telefoons of tablets. Vaak heb je de mogelijkheid om meerdere opgeladen accu’s tot je beschikking te hebben en is een geheugenkaartje wat vol zit, zo vervangen. Huren van een eenvoudige camera kan ook. Dit kan al vanaf zo’n 35,- euro per dag bij bijvoorbeeld Budgetcam.

eindfilm ipad opnemen groep 8

Algemene tips voor opnemen eindfilm groep 8

Tot slot willen wij je nog een paar tips geven zodat de eindfilm van jouw schoolverlaters een succes wordt! Lees sowieso het filmhandboek goed door die je ontvangt bij het bestellen van een Zefstandig Eindfilmpakket, voordat je begint met de opnames. Op onze website kun je veelgestelde vragen terugvinden en lees je informatieve blogs over het opnemen van de zelfstandige eindfilm. 
Ook kun je deelnemen aan de masterclass eindfilm maken, waarin je in 1 dag samen met andere leerkrachten leert hoe je snel en effectief de eindfilm kan maken voor het afscheid van de lagere school.
Lees onze 4 tips onder dit uitgelichte stuk.

Leer hoe je op een snelle en toffe manier een eindfilm maakt, update jouw kennis over filmen én monteren, en ontdek samen met andere leerkrachten hoe je leerlingen op hun allerbest kan laten acteren in jullie film. Dit is de ‘masterclass eindfilm groep 8’

Masterclass eindfilm maken!

Tips van de filmcoach voor het maken van een eindfilm groep 8

  • Zorg voor goed geluid: Een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden tijdens de opnames van jouw eindfilm is het geluid. Het is in alle gevallen aan te raden om te kijken voor een externe microfoon. Er wordt geadviseerd om tijdens het filmen met een telefoon of tablet, niet verder dan 1 armlengte van je personage te gaan staan om hem of haar nog goed te kunnen verstaan. Wil je verder weg filmen, dan kan het aanschaffen van deze kleine microfoon uitkomst bieden. Laat je informeren over de verschillende microfoons die er zijn, want er zijn meerdere aansluitingen beschikbaar.

  • Landscape filmen: Shots opgenomen in staand/liggend formaat zijn niet geschikt voor een eindfilm. Past je personage niet goed in beeld? Doe in dat geval een paar stappen naar achteren, zodat hij of zij wel helemaal in beeld past.

  • Let op de scherpte!: Bij bijna iedere camera heeft de mogelijkheid tot automatisch scherpstellen. Het zou ontzettend jammer zijn als een kind de sterren van de hemel acteert en dat het beeld dan scherp gesteld staat op de achtergrond. Check bij twijfel dus altijd na het beëindigen van het shot of de scherpte op de juiste plek was.

  • Zorg voor voldoende licht tijdens je opnames: Een gang, een opslaghok of gymlokaal is al snel te donker om te filmen, met als gevolg een camera die niet goed scherp stelt en ook veel ruis laat zien. Film dus liever met de lampen aan en zet er naderhand in de computer een filter over heen om het donker te laten lijken!

eindfilm groep 8 monteren ipad

Filmen voor het afscheid van de basisschool

Zoals je ziet kun je met simpele middelen die op school aanwezig zijn, een leuke eindfilm op de lagere school opnemen. Met bovenstaande tips hopen we je verder op weg te hebben geholpen! Meer tips nodig? Bekijk dan zeker eens deze pagina met meer blogs.
Heel veel succes met de opnames en op naar een geweldig afscheid van de basisschool!

Filmcoach Freek

Filmcoach Freek

Producent en filmcoach van Hollywood in de Klas.
Deel dit bericht
Scroll naar boven